Yurtdışına gitmenin en kolay yolu

Malta'da WORK AND STUDY PROGRAMLARI

Malta’da 90 günden fazla Dil eğitimi gören Üçüncü Ülke Vatandaşları (TCN) öğrenciler, Malta’da 91.günden itibaren çalışabilmelerini sağlayacak bir çalışma iznine başvurabilirler.

Şartlar:

■ Öğrenciler, Malta’daki ilk 90 günlerinde kursa devam ederken çalışamazlar
■ İlk 90 günlük eğitim vizesinin ötesindeki dönem için bir eğitim vizesi aldıktan sonra çalışma iznine* başvurabilirler
■ Bir iş teklifi almaları ve işverenleri ile birlikte başvuru formunu doldurmaları gerekmektedir
■ Derslerine devam etmeleri gerekmektedir – haftada minimum 15 saat
■ Haftada en fazla 20 saat çalışabilirler
■ Sadece çalışma iznini kullanarak eğitimlerini bırakıp çalışamazlar
■ İş değiştirdiklerinde/işvereni değiştirdiklerinde, yeni işverenleri ile yeni bir izne başvurmaları gerekmektedir

Başvuru Adımları

Malta’da 90 günden fazla eğitim görmek isteyen öğrenciler, Malta’dayken vizelerini uzatmak zorundadır. Vize muafiyeti olan öğrenciler, vizesiz 90 günlerinin bitiminden önce vize başvurusunda bulunmalıdır.

1. Öğrenciler önce eğitim vizesine başvurmalı ve onaylanmasını beklemelidir, ardından çalışma iznine başvurabilirler.
2. Malta’da bir iş bulun
3. İşverenden resmi bir iş teklifi alın
4. Çalışma başvurusunu Jobsplus’a gönderin (işveren, iş teklifinin detaylarıyla birlikte başvurunun bir parçası olarak bir form dolduracaktır)
5. Başvuru ücreti ödeyin – €230**

Not: Çalışma izninin verilmesi yaklaşık 4 – 6 hafta sürer, bu sürenin sonunda öğrenci Malta’da en az 90 gün eğitim görmüş olması koşuluyla çalışmaya başlayabilir.

Öğrenci Vizesi Uzatımı Alma

Öğrenciler Malta’da 21 gün kaldıktan sonra vize uzatımına başvurabilirler. Öğrenciler, Floriana’daki Merkezi Vize Biriminde başvurmalıdır.
Telefon: +356 2590 4558
e-posta: visa.ima@gov.mt

Vize uzatımı onaylandıktan sonra öğrenciler çalışma izinlerine başvurabilirler.

Malta WORK AND STUDY - Sıkça Sorulan Sorular

Work And Study ne demek ? Hangi ülkelerde var ?

“Work and study” programları, öğrencilerin bir yandan eğitim alırken bir yandan da çalışma fırsatı buldukları programlardır. Bu programlar, öğrencilere hem finansal destek sağlamak hem de iş tecrübesi kazandırmak amacıyla düzenlenir. Genellikle üniversiteler ve dil okulları gibi eğitim kurumları tarafından sunulur.

Bu tür programlar şu ülkelerde yaygındır:

  1. Birleşik Krallık (UK): İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’da eğitim gören uluslararası öğrenciler, belirli koşullar altında part-time çalışma izni alabilirler.
  2. Amerika Birleşik Devletleri (USA): F-1 vizesine sahip öğrenciler, kampüs içinde çalışabilirler ve bazı durumlarda kampüs dışı çalışma izni de alabilirler (OPT veya CPT gibi programlar aracılığıyla).
  3. Kanada: Uluslararası öğrenciler, eğitim sırasında part-time ve tatillerde full-time çalışma iznine sahiptirler. Mezuniyet sonrası çalışma izni (PGWP) de oldukça popülerdir.
  4. Avustralya: Öğrenci vizesine sahip olanlar, eğitim döneminde haftada 40 saat ve tatillerde sınırsız çalışma iznine sahiptirler.
  5. Yeni Zelanda: Öğrenciler, eğitim süreleri boyunca belirli saatlerde ve tatil dönemlerinde full-time çalışabilirler.
  6. İrlanda: Uluslararası öğrenciler, akademik dönemler boyunca haftada 20 saat ve tatillerde full-time çalışma iznine sahiptirler.
  7. Almanya: AB dışından gelen öğrenciler, yılda 120 tam gün veya 240 yarım gün çalışabilirler.
  8. Hollanda: Uluslararası öğrenciler, akademik yıl boyunca haftada 16 saat ve yaz tatillerinde full-time çalışabilirler.
  9. Malta: Öğrenciler, dil kursu veya başka bir eğitim programına katıldıklarında belirli saatlerde çalışabilirler.

Bu programların şartları ve izin verilen çalışma saatleri, ülkelere göre değişiklik göstermektedir. Öğrencilerin, çalışma izni alabilmeleri için genellikle belirli kriterleri ve yasal gereklilikleri yerine getirmeleri gerekmektedir.

Dil okulu kapsamında “Work and Study” programı sunan ülkeler şunlardır:

  1. İrlanda: Dil okulu öğrencileri, haftada 20 saat part-time ve tatil dönemlerinde full-time çalışma iznine sahiptirler. İrlanda, özellikle uzun süreli (25 hafta ve üzeri) dil kurslarına katılan öğrencilere bu imkanı sunmaktadır.

  2. Malta: Malta’da 90 günden uzun süreli dil kurslarına katılan öğrenciler, belirli saatlerde çalışma izni alabilirler. Çalışma izni genellikle dil kursu başladığından itibaren belirli bir süre geçtikten sonra verilir.

  3. Yeni Zelanda: 14 hafta ve daha uzun süreli dil kurslarına kayıtlı öğrenciler, haftada 20 saat part-time çalışma iznine sahiptirler. Yeni Zelanda’da bu tür bir program, dil eğitimi ile iş tecrübesi kazanmak isteyen öğrenciler için popülerdir.

Bu ülkeler, dil okulu öğrencilerine çalışma izni sunarak hem dil öğrenmelerine hem de iş tecrübesi kazanmalarına olanak tanımaktadır. Ancak, bu çalışma izinleri ve saatleri konusunda ülkelere göre farklı düzenlemeler bulunabilir, bu nedenle güncel ve ayrıntılı bilgi için ilgili ülkenin göçmenlik bürosunun web sitesini ziyaret etmek veya Dil Okulu.com ile doğrudan iletişime geçmek faydalı olacaktır.

TCN kelimesinin sözcük anlamı  İngilizce “Third Country National” kelimelerinin baş harflerinden oluşmuştur. Türkçe olarak  “Üçüncü Ülke Vatandaşları” Avrupa Birliği dışından Schengen bölgesine gelen veya İsviçre vatandaşı olmayan herkesi ifade eder. Pasaport ibraz edilmeden serbest dolaşım olanağı bulunan Schengen Ülkeleri yandaki haritada mavi olarak belirtilmiştir.

İş bulmak hiçbir yerde kolay değildir ve İngilizce anlama ve konuşma başarısı oranında iş bulma şansı artacaktır.

Yasal prosedür olarak; Malta’ya Öğrenci Vizesiyle en az 16 Hafta için gitmelisiniz. Turist Vizesi ile giriş yapıldığında daha sonra çalışma izni alınması mümkün değildir. Dil Kursuna adım attığınız andan itibaren hem İngilizce dil bilginizi geliştirmek, hem de paralel olarak iş aramanız tavsiye edilmektedir.   Malta’da özellikle Yaz Sezonunda iş bulmak daha kolaydır. Kaçak işçi olarak çalışmak son derece düşük saat ücretleri verildiğinden tavsiye edilmez.  

Malta’da öğrenci vizesi almak isteyen uluslararası öğrenciler için garantör şartı genellikle aranmamaktadır. Ancak, vize başvuru sürecinde yerine getirilmesi gereken belirli gereksinimler ve belgeler vardır. Malta öğrenci vizesi için başvuruda bulunurken dikkate almanız gereken önemli noktalar şunlardır:

Gereken Belgeler ve Şartlar

  1. Geçerli Pasaport: Pasaportunuzun vize başvuru tarihinden itibaren en az altı ay geçerliliği olmalıdır.

  2. Başvuru Formu: Eksiksiz doldurulmuş ve imzalanmış Malta öğrenci vizesi başvuru formu.

  3. Fotoğraf: Biyometrik özelliklere uygun, yakın zamanda çekilmiş bir fotoğraf.

  4. Kabul Mektubu: Malta’daki bir dil okulu, üniversite veya eğitim kurumundan alınmış resmi kabul mektubu.

  5. Finansal Durum Kanıtı: Malta’da kalış süreniz boyunca geçiminizi sağlayabilecek finansal yeterliliğe sahip olduğunuzu kanıtlayan belgeler (banka hesap dökümleri, sponsorluk mektubu vb.).

  6. Konaklama Belgesi: Malta’da kalacağınız yerin detayları (otel rezervasyonu, kira sözleşmesi vb.).

  7. Sağlık Sigortası: Malta’da kalış sürenizi kapsayan sağlık sigortası poliçesi.

  8. Eğitim Ücreti Ödemesi: Eğitim kurumuna yapılmış ödeme makbuzu veya ödeme planı.

Garantör Şartı

Malta öğrenci vizesi için spesifik bir garantör şartı genellikle aranmamaktadır. Ancak, finansal yeterlilik ve diğer belgelerin sağlanması oldukça önemlidir. Eğer mali durumunuzu bir sponsor aracılığıyla karşılıyorsanız, sponsorunuzun mali durumu ve ilişkisini belirten belgeler sunmanız gerekebilir.

İletişim bilgilerini doldurarak net bilgi alabilirsin: